Chili
Capsicum annuum
Chili eller chilipeppar. De färska chilifrukterna är spännande kryddor med både hetta och arom. Det finns många olika sorter och styrkan varierar kraftigt. Ju mindre och spetsigare chili desto starkare, undantag för den allra hetaste sorten, Habanero.
De röda frukterna, som är mogna, har fylligare smak än de gröna och även en svag underton av sötma. Det starka ämnet capsaicin finns i hela fruktköttet, men mest i kärnorna och de vita inre mellanväggarna. De skärs lämpligen bort. Skölj händerna noga och gnugga inte i ögonen eller vid munnen.
För att lindra en brännande smak i munnen kan man äta litet yoghurt, bröd, kokt ris eller något sött. Med vatten blir hettan ännu starkare. Färsk chili ska vara fast och spänstig. Importeras året runt.
Lästips! Vi rekommenderar boken “Eat the Heat” av Jonas Borssén.
Källa: www.ewerman.se