Baljväxter, torkade

Baljväxter är släktnamnet för bönor, linser och ärtor. Alla baljväxter tillhör familjen Leguminosae. Det finns ca 300 ätbara varianter, både färska och torkade. Somliga äts som färska t ex bondbönor, sockerärtor, haricots verts, andra som torkade, t ex kikärtor, vita bönor och linser.

Bönorna lär ha sitt ursprung i Mellanamerika, där de äldsta fynden är gjorda i Mexiko och daterats till mellan 7 000-4 300 före Kristi födelse. Till Europa kom bönorna på 1500-talet och i Sverige har bruna bönor odlats sedan 1600-talet.

Baljväxter innehåller mycket protein, fibrer och mineraler som t ex järn, kalcium och magnesium. Fettinnehållet är lågt. Baljväxter är den näst viktigaste proteinkällan i världen. Baljväxter innehåller också vitaminer, framför allt B-vitaminer.

FÄRSKA BALJVÄXTER
Färska baljväxter äts med eller utan balja. Smaken är oftast mild med en underton av sötma. I varma rätter läggs ärter och bönor i mot slutet av tillagningen. I sallader används kokta kalla. Färska baljväxter är också goda marinerade i en god vinägrett.

BLÖTLÄGG TORKADE BÖNORNA
Bönor innehåller oligosackarider som är gasbildande. Det är när tarmens bakterier förjäser bönornas kolhydrater som gaserna uppstår. För att minska gasmängden är det viktigt att blötlägga de torkade baljväxterna, till exempel över natten. Man kan också hälla bort kokvattnet och fylla på med nytt efter 20 minuter under en timmes koktid.

VIKTIGT MED VÄLKOKTA BÖNOR
Bönor innehåller lektiner, som är en form av växtprotein. I vissa bönor är halterna så höga att de kan ge akut illamående, kräkningar och diarréer om man inte kokar angiven tid. Det gäller framförallt torkade bruna och vita bönor, bondbönor och kidneybönor. I färska bönor är mängden lektiner så små att det räcker med 5-10 minuters kokning.

Koka gärna hela påsen eller paketet med torkade baljväxter på en gång och frys in i lagom portioner. De är sedan lätta att ta fram och använda till grytor, soppor och i sallader.
1 dl okokta torkade bönor = ca 2,5 dl kokta.

Källa: www.ewerman.se