Nötter och frön
En nöt är en torr och hård frukt omgiven av skal. Alla nötter i vardagligt tal är inte nötter ur en strikt botanisk synvinkel. Som exempel kan nämnas att jordnöten är en baljväxt, mandel, kokosnöt, valnöt och pekannöt är stenfrukter och pinjenöten är ett frö. Nötter har vi ätit i alla tider, och en gång var det ett viktigt tillskott av energi och näringsämnen.
Nötter, frön och mandel innehåller mycket energi.
De har en fetthalt på 46-74 procent. Men fettet är till största delen omättat, dvs fett som vi generellt behöver äta mer av. Undantag för kokosnöten som främst innehåller mättade fettsyror. Dessutom innehåller nötter E-vitaminer, folacin, järn, zink, kalcium och magnesium och fibrer.
Nötter innehåller även mycket protein så de är ett värdefullt tillskott till vegetarisk mat.
Eftersom nötter innehåller mycket fett härsknar de lätt, särskilt valnötter. Förvara dem gärna i kylskåp. Hela nötter med skal håller bättre än skalade/hackade. Obs! Känner du den minsta mögellukt från nötterna – släng dem! Mögel på nötterna kan innehålla mögelgifter, aflatoxiner, som misstänks kunna öka risken för cancer.
Källa: www.ewerman.se